artikel

1 maj tal 2020: En annorlunda tid.

Kamrater, mötesdeltagare och följare…

 

Det är en annorlunda tid just nu. Risken för smittspridning får oss att undvika större möten och hålla avstånd till varandra.

Det är också en tid där människor blir svårt sjuka. Och dör.

Det är i den tiden som det borgerliga styret i Stockholm varslar personal på Karolinska, privatiserar sjukhus och ser mellan fingrarna när arbetsgivare låter personalen arbeta utan skyddsutrustning.

 

Kamrater och mötesdeltagare. Första maj är en dag när vi ser framåt. Där vi drömmer nya idéer till en ny tid. För oss som önskar en bättre värld.

Och när vi tittar framåt år 2020 så önskar vi oss ett samhälle där vi återigen kan mötas utan att vara rädda för att smitta varandra.

Men där vi också minns alla som just nu kämpar inom vården, hemtjänsten och omsorgen. De som, med rätta, för tillfället hyllas för sina livsviktiga insatser.

Att det jobbet fortfarande blir ihåg kommet. När tiden kommer att förhandla nya löner i de uppskjutna avtalsrörelserna. När tiden kommer att lägga en budget utan skattesänkningar. Men istället mer pengar till sjukvård och äldrevård.

Och när tiden kommer att fördela de pengarna. Då drar de också tillbaka varslen från sjukhusen, och istället ökar bemanningen inom sjukvården.

 

Det är nu som vi ser att nyliberalismen inte fungerar. Vi ser istället att ett starkt välfärdssamhälle är nödvändigt. Där skattepengar går till att säkra försörjningen för alla de som förlorar sitt jobb under krisen. Istället för att säkra aktieutdelningar för kapitalägarna.

 

Det är 1 maj 2020 som vi ser att den enda vägen framåt är att hålla ihop.

Den nya tiden är ett samhälle där vi tar hand om varandra. Den tiden är nu.

Tack!

 

 

//Johan Engman

 

 

Kopiera länk