artikel

Svar på remissen om LAS-förslaget

Till: [email protected] , [email protected]

A2020/01395/ARM

Skärholmen 6/7 2020

Synpunkter och kommentarer till LAS-utredningen

 

Jag vill lämna mina synpunkter på utredningen om det nya lagförslaget till Lagen om anställningsskydd:

 

Förslaget till ändringar kan innebära att alla som jobbar i ett mindre företag i princip står helt rättslösa mot arbetsgivaren vid uppsägning. Felaktiga uppsägningar måste kunna ogiltigförklaras. Även om det är arbetsgivaren som äger arbetsplatsen, måste det finnas seriösa regler som styr hur anställningarna sköts.

När det gäller ändringar i turordningsreglerna är det ett riskabelt förslag. Just nu innebär LAS ett skydd för de som arbetet länge i ett företag. Om det blir arbetsbrist är risken att erfaren och kompetent arbetskraft blir uppsagd med det nya förslaget. Det kan leda till långtidsarbetslöshet för äldre personer, och att viktig erfarenhet försvinner från arbetsplatsen.

Det finns stora risker för anställda med att kunna bli uppsagda och avskedade utan saklig grund. Det är rimligt att det ska finnas giltiga skäl till ett avskedande.

 

Det är oklart om hur reformerna kommer skapa några nya jobb eller utveckla arbetsmarknaden på något annat sätt. Resultatet är istället ännu mer maktförskjutning till framförallt större företag. Många arbetsgivare påverkas inte alls av ändringar i lagstiftning om att säga upp anställda. Men i slutändan kommer lagförslaget leda till arbetsplatser där färre vågar säga ifrån när något är fel. Den här typen av förändringar av arbetsrätten bör inte göras av staten. Det stör och försvårar uppgörelser och förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.

 

För att modernisera och förbättra Lagen om anställningsskydd behövs det andra åtgärder. Idag utnyttjas reglerna om allmän visstidsanställning på ett oseriöst sätt av många arbetsgivare.

Jag anser att reglerna för allmänna visstidsanställningar ska ses över. Och i övrigt att förslaget om ändringar i LAS dras tillbaka.

 

 

Johan Engman

Kock och facklig förtroendevald inom Kommunal

Kopiera länk