artikel

Intervju med Nina Broman Costa

Intervju med Nina Broman Costa, kandidat till EU-parlamentet

Inför EU-valet har Kommunalvänstern gjort en unik intervju med Nina Broman. Nina är aktiv i Transportvänstern och fjärde namn på Vänsterpartiets lista till EU-parlamentet:

1. Varför är det viktigt att rösta i valet till Europaparlamentet?

Det är viktigt för att vi påverkas av EU varje dag. 30% av svenska lagar och 60% av kommunens agenda styrs av EU-direktiv. Vi måste rösta för att få den representation vi vill ha i parlamentet, inte lämna över till högern att bestämma åt oss.

2. Vilka frågor tycker du är viktigast att driva?

Det finns många viktiga frågor att driva. T.ex. klimatfrågan, schyssta arbetsvillkor och sociala rättigheter, alla demokratifrågor! Människor och klimat måste komma före marknadsintressen och kapitalet.

3. Inför valet 2014 kampanjade Kommunalvänstern för att kollektivavtal skulle krävas vid upphandlingar. Men det var svårt att driva, pga EU:s regler.
Hur är möjligheterna just nu att kräva kollektivavtal?

Mig veterligen har inget ändrats förutom att man nu mer har möjligheten till ”kollektivavtalsliknande villkor” i offentlig upphandling.

4. LO kampanjar med sin egen kandidat på Socialdemokraternas lista.
Hur ska vi i Vänsterpartiet få fram fler fackliga kandidater?

Vi behöver kanske bli ännu bättre på att lyfta varandra i de fackliga branschföreningarna. Vi har ju ett gott tvärfackligt samarbete redan idag, och det kan utvecklas mer. Önskvärt är att det blir fler distrikt med branschföreningar.

 

(Intervjuad av Johan Engman) 

 

Kopiera länk