artikel

Välfärden behöver mer vänsterpolitik

I Dagens ETC 11/7 intervjuades Kommunals nye ordförande Tobias Baudin om bland annat politiska åsikter.

Facklig-politisk samverkan är en av de viktigaste uppgifterna för arbetarrörelsen. Många reformer har kommit till genom samarbete mellan fackförbund och politiska partier. Under åren med borgerlig regering har det varit svårare när allianspartierna inte varit intresserade av något samarbete. Och efter valet 2014 har delar av arbetarrörelsen varit passiva och litat på att en statsminister med facklig bakgrund ska ställa allt till rätta.

Därför är det bra att Kommunals nya ledning åter tar initiativ för att skapa förbättringar på arbetsmarknaden. Baudin säger om stödet till Socialdemokraterna att han inte tänker ”sitta på läktaren som hejarklack, utan ställa krav på en politik som gynnar förbundets medlemmar.” Samarbete med S är en fördel för att kunna driva igenom fackliga frågor parlamentariskt. Men det är också viktigt att kunna ställa krav och vara drivande för att regeringen verkligen tar rätt beslut.

I regeringens senaste budget förhandlade Vänsterpartiet in tio miljarder i öronmärkta pengar till välfärden. En satsning som ska öka bemanningen, skapa fler anställningar och ge bättre arbetsvillkor för alla som jobbar inom skola, vård och omsorg. Tobias Baudin välkomnar pengarna som kommer in till den kommunala sektorn. Men säger också att han ”är helt övertygad om att det inte kommer att räcka.” Och det stämmer helt klart att det kommer krävas mer vänsterpolitik för att få fler pengar även i fortsättningen till välfärden.

Tobias Baudin vill även få bort vinstjakten i välfärden. Vänsterpartiet drev frågan hårt i valrörelsen att pengar ska användas till verksamheten istället för att hamna i skatteparadis. Just nu utreds av regeringen hur systemet med vinstuttag ska kunna avvecklas. Det är glädjande om Kommunals nye ordförande i så fall kommer att pressa Socialdemokraterna i frågan. När utredningen är klar behövs det att S också tar klar ställning för att ta bort vinsterna.

I intervjun är Tobias Baudin också tydligt med att han är feminist. Eftersom det bara finns ett socialistiskt och feministiskt parti i riksdagen kan vi bara säga:
Välkommen till Vänsterpartiet, Tobias Baudin!

 

Styrelsen Kommunalvänstern

Kopiera länk