artikel

Vad vi behöver…

Troligen är det runt 100 % av alla Kommunalmedlemmar som är missnöjda just nu. Även om det inte är så många av dem som fått komma till tals. Desto fler ”experter”, borgerliga journalister och överfulla kommentarsfält i sociala medier.

Historien i kvällstidningarna visar i stort mycket av hur synen just nu på fackföreningar är. För många är det en förening man går med i, betalar medlemsavgiften och får diverse skyddspaket för pengarna. Istället för att aktivera sig och gå utbildningar använder man sin förening till att ringa ett kontor och ställa sina frågor. De senaste veckorna är det framförallt passiva missnöjda medlemmar som gått ur när ”de där andra som är facket” har misskött sig. Tyvärr så förstärker förbundsledningen hela bilden när man visar en toppstyrning som använder sin position till privata fördelar.

Uttalandet från Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet sa på ett tidigt stadium att det är upp till Kommunals medlemmar att bestämma om någon ska avgå. Nu blev det så att de flesta avgångsröster som har hörts har kommit från kommentarsfält på sociala medier. Journalister och alla möjliga ”experter” har fått berätta om vad de tycker Kommunals förtroendevalda ska göra.

Kommunals kapital och strejkkassa behöver investeras och aktier är ju ganska opålitliga. Arbetarrörelsen har bra användning av att driva företag som medlemmarna får nytta av. Folksam startades för att arbetarna skulle ha möjlighet att försäkra sig. ABF och Folkets hus har drivits av andra anledningar än att bara gå i vinst.
Men att starta en lyxrestaurang är ett vansinnigt företag. Så länge det inte finns mycket pengar som inte behövs, om man är ett gäng som har lång erfarenhet av branschen eller gillar självplågeri, är en restaurang en rent korkad investering.

En del kommentatorer har uppmanat folk att gå med i SAC istället. Jag ska säga först att jag har närstående som jobbar hårt med utbildning mm för Syndikalisterna. Och för alla som helst vill göra fackligt arbete genom att demonstrera utanför andras arbetsplatser, eller i kommentarsfält, är SAC ett bra alternativ. För oss andra som gillar kollektivavtal, förhandlingar om förbättringar på den egna arbetsplatsen och kollektivt förhandlade löner är fortfarande LO-förbunden bäst.


När det gäller Margot Wallström är det lite oklart vad som är fel egentligen. Men hennes företrädare som utrikesminister var misstänkt för långt värre saker. Carl Bildt blandade privata affärer med internationella handelskontrakt. Och satt i styrelsen för ett företag som orsakade folkrensning och mord i Afrika. Kvällstidningarnas granskning där var svag.


Vårt Kommunal är ett skadat förbund. Största problemet är inte att en drös medlemmar försvinner. Utan framförallt är risken att många fackligt förtroendevalda snart kommer tappa sugen. När hårt arbetande aktivister känner att förbundsledningen inte delar samma mål och värderingar. Men att gå ur facket är en lösning som bara gynnar arbetsgivarna. Istället för en försvagning behöver vi ha kvar alla medlemmar för att kunna förändra förbundet.

Att Kommunal bytte logga förra året räckte inte för att skapa rätt image för förbundet. Det kan bli en lång resa tillbaka till att bli det som arbetarrörelsen ska stå för. Medlemmar behöver bli både mer aktiva och delaktiga. Kommande förbundsstyrelse skulle behöva gå igenom någon form av värderingskonferens. Fast utan inspirationsresa och alkohol.
Alkoholpolicyn behöver bli tydligare. Ung Vänster har en nollpolicy, inte bara av ekonomiska skäl eller för att de organiserar minderåriga, men även för att det hänger ihop med arbetarrörelsens historia och värdegrund. Även fackförbundet Vision har en nolltolerans. Lyran måste granskas och restaurangen läggas ner. Trygghetsavtal/fallskärmar hör inte hemma i en fackförening. Arvoden för förbundsstyrelsen bör också ses över. När våra ledare tjänar många gånger mer än medlemmarna är risken att de får andra klassintressen.

Det positiva som kan komma ur alla skandaler är en ändrad syn på vad en fackförening är. Att vi medlemmar själva granskar förbundsledningen, istället för att kvällstidningar gör det. Att fler kommunalare skriver kongressmotioner, går på sektionsårsmöten och taggar varandra inför avtalsrörelsen.
En bra början till förändring blir 31 maj när Kommunals kongress startar.

 

Johan Engman,
Kock och styrelseledamot i Kommunalvänstern

Kopiera länk